Vodka - o bautura nobila
19.05.2021 in BauturiVodka - Istoria unei bauturi legendare
Vodka este, probabil, cea mai populara bautura spirtoasa din intreaga lume. Este considerata imparateasa bauturilor alcoolice spirtoase.
Un vechi proverb rusesc spune ca nu trebuie sa bei vodka decat daca ai un motiv intemeiat. Totul dureaza pana cand intri in posesia unei sticle... apoi, motivul este foarte usor de invocat!
Care este locul de provenienta?
Nu se poate preciza. Acest lucru se datoreaza, poate, si faptului ca Biserica Ortodoxa a considerat-o inventia diavolului si a distrus toate documentele de atestare. Originea ei este invaluita in mister, dar traditia de preparare este indelungata si este laudata de mai multe popoare precum rusi, polonezi, finlandezi, ucraineni. Primul act scris despre vodka dateaza inca din anul 1405 si este cuprins intr-un registru din Polonia, iar pe teritoriul Rusiei prima aparitie a cuvantului vodka s-a gasit in anul 1752. Cu toate acestea, taria a circulat pe „cale orala” cu mult timp inainte de a fi mentionata in scris. Se presupune ca taria provine din nord-estul Europei, unde comertul cu bere si vin se facea cu dificultate din cauza temperaturilor scazute, ceea ce ducea la inghetul lor, in special pe timpul iernii.
Este caracterizata ca fiind o bautura tare, incolora cu gust puternic si deosebit si cu o concentratie ce variaza intre 35% si 50%.
Numele ei deriva din cuvantul de origine slava „voda” care inseamna „apa”. Putem declara ca si whisky inseamna acelasi lucru, numai ca originea lui este celtica si este tradus tot prin „apa” sau „apa vietii”.
Se vorbeste ca omul responsabil cu inventarea procesului de fabricatie a bauturii, cu continut de alcool de 40%, este cunoscutul inventator al Tabelului Periodic al Elementelor: profesorul Dmitri Mendeleev.
Medici, vraci si vindecatori ai timpurilor de mult apuse preparau diverse tincturi medicinale pe baza de vodka pentru tratamentul diverselor boli, bazandu-se pe proprietatile ei antibacteriene.
In zilele noastre vodka se produce prin distilarea secarei, a orzului, a graului, si cel mai des, a porumbului, cu toate ca mult timp ea era distilata din cartof, care era mult mai comun si mai usor de produs si de prelucrat decat cereale.
In Rusia, o legenda spune ca in anul 1430 un calugar pe nume Isidor de la Manastirea Chudov creeaza pentru prima data o reteta de vodka ruseasca pe care a denumit-o „vin de paine” deoarece era distilata din grau. Bautura era produsa de boieri si de tar. Timp de secole acestia controleaza productia de vodka si, prin taxele adunate (aprox.40%) maresc visteria statului.
In anul 1533 Ivan al III lea (cel Groaznic) este cel care deschide primul kabak (carciuma tarului), singurul loc unde oamenii de rand puteau intra si cumpara bautura alcoolica.
Productiile prospera si tehnicile de distilare au evoluat, mai ales cand mierea incepe sa fie folosita pentru a imbunatati gustul bauturii. In secolul 18 se descopera proprietatile carbunelui si efectul lui in filtrarea distilatului. Se urmareste inlaturarea ingredientelor nedorite. Procesul de distilare se imbunatateste odata cu introducerea plantelor, a ierburilor, dar si condimentelor si a altor mirodenii. Totusi, cea ma apreciata vodka ramane tot cea obtinuta din secara.
La inceput de secol 19 bolsevicii nationalizeaza distileriile. Acest lucru duce la migrarea catre vest a vechilor producatori. Printre ei se numara Pyotr Smirnoff care isi salveaza afacerea si ii aduce un suflu nou la Paris. Intors acasa, prin impozitul platit de el se putea intretine o treime din armata rusa.
Dupa moartea lui V.I.Lenin taxele pe alcoolul produs au contribuit la industrializarea Uniunii Sovietice.
O alta vodka ruseasca foarte cunoscuta este Stolichnaya. Este produsa de compania gigant Kristall, bombardata de nazisti in cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru ca aici era produs alcoolul folosit la fabricarea cocktailurilor Molotov.
In Polonia, vodka se produce inca din Evul Mediu, dar cele mai vechi branduri de vodka poloneza au aparut prin secolul 16 si au apartinut clericilor si nobilimii, singurii care aveau dreptul sa o produca si sa o comercializeze. Poznan este orasul polonez in care, in anul 1580, functionau aproximativ 500 de distilerii. Aici a fost produsa pentru prima data celebra Wyborowa, care a devenit foarte rapid cunoscuta in toata Europa.
In Suedia s-a produs vodka inca din secolul 17, insa in cantitati destul de mici si cu intreruperi in procesul tehnologic datorate lipsei de cereale, iar locul lor este luat de cartof, ca ingredient dominant.
Astazi, cea mai populara vodka suedeza este Absolut Vodka, produsa in anul 1979 in orasul Ahus si este fabricata din grau de cea mai buna calitate
Procesul de productie
Procesul de productie incepe cu fierberea produsului cules (cereale sau cartofi) si amestecarea lui cu apa. Amidonul se descompune si se transforma in zahar. Se adauga, apoi, drojdie, care ajuta la procesul de fermentatie si la producerea alcoolului. Acest proces dureaza aproximativ 4 zile.
Urmeaza etapa de distilare. Pentru a putea comercializa produsul finit sub forma legala, distilarea trebuie facuta de trei ori, pentru a inlatura substantele nedorite si pentru a obtine o bautura rafinata si fina.
La final, se adauga apa pentru a reduce alcoolul si a aduce bautura la procentul dorit. Alcoolul rezultat nu are culoare si nici miros. Trebuie eliminate eventualele impuritati prin filtrarea bauturii printr-o substanta naturala, precum carbunele.
Daca vorbim despre depozitare, vodka nu se pastreaza in butoaie de lemn, asa cum se intampla in cazul whisky-ului, romului sau al cognacului. Ea este tinuta in rezervoare de sticla sau otel, motiv pentru care, chiar si atunci cand este imbuteliata in sticle si ajunge pe rafutrile magazinelor, este clara si limpede.
Modalitati de consum
Pentru a te bucura pe deplin de gustul sau inconfundabil, vodka trebuie sa fie rece!
Nu este intamplatoare sugestia de a pastra vodka la congelator! Avand concetratia de alcool de cel putin 40% aceasta nu ingheata, decat la temperaturi extrem de scazute. Mediul rece intensifica aromele, creste densitatea distilatului si ii imbogateste calitatile.
Este recomandat sa fie consumata ca atare, in cocktailuri si in bauturi lungi, pentru a-i diminua procentul de alcool.
Pentru a experimenta gusturi diferite, se poate amesteca cu diferite sucuri de fructe: mere, merisoare, portocale, rodii, ananas, etc.
Inainte de a savura vodka, rusii au obiceiul de a toasta inainte: pentru dragoste, prietenie, viata, etc
Principalele tari producatore de vodka
Rusia – Beluga, Russian Standard, Smirnoff, Rasputin, Nemiroff
Finlanda – Finlandia
Suedia – Absolu
Danemarca – Danzka
Polonia – Belvedere, Zubrowka, Pan Tadeusz
Germania – Three Sixty, Held, Fjodor
Franta – Grey Goose
Vodka este considerata nu numai o bautura pură, ci și o bautura nobila.